Archívum

A mesélőről

A Nem csak a nőknek magazinnal készített interjú alapján néhány gondolat…

 

– Szeretek tanítani. Pedagógusi végzettségeimnek köszönhetően 6 évestől a 18 évesekig, minden korosztály megfordult a kezem alatt. Az egyetemi évek alatt rendszeresen jártam filozófiai konferenciákra, ahol megismerkedtem Falus Katalinnal, aki a gyermekfilozófia magyarországi népszerűsítésének és bevezetésének meghatározó egyénisége. Ő hívott meg az OKI-hoz, hogy 5-sek számára készülő könyvhöz készítsek projekteket, az érték és értékrend kialakulásával kapcsolatban. Ezek után kaptam engedélyt a pomázi iskolámban, hogy 2. osztályos tanítványaimnak bevezessem a gyermekfilozófiát, Beszélgetős óra címen. Egy gimnáziumban taníthattam etikát és filozófiát 4-ben, és voltam osztályfőnök is. Nagyon érdekes volt a szárnypróbálgató korosztállyal napi szinten elvont témákról beszélgetni, és gyakorlati gondolatébresztéssel provokálni őket etika óra alkalmával.

– Hogyan fogadják a mai modern generáció tagjai az erkölcsi útmutatást? Nem veszik zaklatásnak?

– Nem egyszerű a feladat, hiszen néha még a kollégák sem tartják fontosnak az etika órát. Pedig miről szól ez az egész? Napjában több száz, ha nem több döntést hoznak az emberek. De melyik a jó ezek közül?  Vagy hogyan válasszunk pályát? Kipróbáljam a drogot, hogy ne tartsanak a többiek gyávának, „lúzernek”?  Nagyon sok kérdés van, amiről sokkal jobb nyíltan beszélgetni velük az iskolában, mint megvárni, hogy egymásnak osztott tanácsokkal keveredjenek bajba. Én mindig próbáltam az órákon őket egyenrangú társként beszélgetve provokálni, mert én még emlékszem arra, hogy milyen volt ennyi idősként kétségek között vergődni.

– Hogyan született meg Matyesz és Lilla története?

– Minden este meséltem a fiaimnak, és az egyik ilyen történet lett az alapja gyermekregényemnek. Viszont számomra nagyon fontos a humor, így próbáltam komoly témáról, meseelemekkel tarkított, mai gyermekeknek szóló, sok információt tartalmazó történetet írni. Persze egy kisfiú erkölcsi botlását véve alapul: aki „csak egy kicsit kölcsönvette” a másét, ami persze tönkrement. Hogyan is lehet ezt jóvátenni az alapja a cirkuszi helyszínen játszódó történetnek, ami kimondottan érdekes szituációkat tud teremteni az életben.

– De ez még mind nem elég! Megírta a felnőtt regényét, ezzel már joggal nevezhetnénk írónőnek is.

– No igen, de ezt azért én nem így élem meg. Mindig pironkodom, ha „írónőnek” titulálnak engem, mert szerintem író Jókai Mór, Nemere István vagy Csukás István. Ezért én csak mesélőnek tartom magam, azt szoktam mondani, hogy mesélek kicsiknek, mesélek nagyoknak.

– Ezek szerint az Álkirálynő is egy mese, csak felnőtteknek?

– Igen, tulajdonképpen így is mondhatnánk. Ott is egy botlás az alaptéma, egy nő rövid időre belebújik más bőrébe, de nem számol a következményekkel. Ez viszont általános tény, és sokan vagyunk így ezzel. A kérdés csak az, hogy hogyan hozzuk helyre, ha megbotlunk? Ezt a kérdéskört dolgozom fel, kaland, humor és izgalom segítségével, egy kis pikantériával megbolondítva, egy filmforgatás alatt játszódón, a gyönyörű Velencében. Az viszont tény, hogy ez a regény tulajdonképpen egy provokációra adott válasz: férjem azt mondta, az igazi kihívás felnőtteknek írni. Megpróbáltam. Majd az olvasók eldöntik, hogy milyen sikerrel. Viszont a regényemben az olasz boszorkányok őseit kissé felriaszthattam álmukból, mert megtréfáltak egy kicsit, de ezt csak utólag vettem észre.

Szakmai tevékenységem dióhéjban:

2005                OKI – tudományos munkatárs / Értékrend – Értékek kialakulása projekt 5. o.

2011-2012       Mozaik Kiadónak előadások tartása: Hogyan tanítsuk az etikát?

2012                OFI tudományos munkatárs – 2013-as          erkölcstan kerettanterv

2012                Kerettanterv elkészítése / MOB – OFI: Sporterkölcstan – Sportetika tantárgyakhoz

2012                Mozaik Kiadónak előadássorozat: Erkölcstanról közérthetően – tanítóknak

2012-2013       I-III. Sportetika konferenciák megszervezése

2013                Mozaik Kiadó: Útravaló Erkölcstan tankönyv 1-2. o. és tanári kézikönyv írása

2013                Mozaik Kiadó: előadássorozat – Hogyan tanítsuk az erkölcstant?

2013. jún. 6.    Bemutató óra a média képviselőinek: Rendhagyó erkölcstan óra

2013-2014       XIV. kerület Erkölcstan, Etika, Filozófia munkaközösség-vezető

2014. április     Erkölcstan verseny szervezése és levezetése 5. osztályosok számára

 

Szépirodalmi tevékenység:

2009- 2011    Matyesz és Lilla c. ifjúsági regény megjelenése: Magyarország és Erdély

2010               Gondolatserkentő füzet – Matyesz és Lilla c. ifjúsági regényhez – olvasmánynapló

2011               Álkirálynő című felnőtt regény

2012               Kárpátok kincse  - magyar mesék / A Bükk szelleme

2015               Vigyél magaddal egy mosolyt! / Tintatánc

2016               Bükki Bűbájosok